Beeldbank Museum Kennemerland
 → 
 →  [Object nr. 12706]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object nr. : 12706
 
Titel : De Zeestraat tussen Breestraat en Baanstraat
 
Beschrijving : De foto is ongeveer een eeuw geleden genomen op de hoek van de Zeestraat en de Baanstraat, in de richting van de Breestraat.

Het meest linkse pand heeft nr. 29 en staat op de hoek met de Baanstraat. De Nederlandse Brandwonden Stichting is er thans gevestigd. Het is een opvangtehuis geweest en vóór de Brandwondenstichting zat de Rabobank daar. Nog eerder was er de tandartspraktijk van Hartong van Ark, en daarvoor huisarts Duterloo.

In het pand er naast, nr. 27, woonde Jhr. J.C.W. Strick van Linschoten die van 1898 tot 1933 burgemeester was. Daarna werd het de apotheek en het woonhuis van mej. Anna C.A. Sepp, tot in 1936 dhr. Hendrik van der Kolk de apotheek overnam. In 1972 werd het de Kennemer Apotheek welke in 2001 verhuisde naar de Koningstraat.
Vóór het pand zien we een paal voor bovengrondse electriciteitsleidingen en zo'n twintig meters verder een veel hogere paal voor telefoonleidingen.
In de weg, komend uit de Koningstraat, de rails van de tramlijn van het Beverwijkse station naar het kerkplein in Wijk aan Zee, sinds 1930 het Julianaplein genaamd.

Op de noordoost-hoek van de kruising met de Koningstraat zien we Koningstraat nr. 21, hier was toen het geheelonthouderscafé van dhr. A. Bleeker gevestigd. In de bovenzaal hield de zangvereniging Kindergeluk haar repetities. Later kwam hier en is nu nog Bloemenmagazijn De Duinroos. Dit staat op de hoek van het smalle gedeelte van de Zeestraat dat de verbinding met de Breestraat vormde en vóór 1892 de Molensteeg werd genoemd, naar de molen die er tot het einde van de 16e eeuw gestaan heeft.

Kijken we dwars door die Molensteeg, dan zien we 'de Hollandsche Maagd' aan de oostzijde van de Breestraat. Het gebouw bestond uit luxe appartementen; op de begane grond zijn later winkels gekomen.

Op de zuidoost-hoek van de kruising zien we de kap van de boerderij welke tesamen met de melksalon aan de Breestraat, hier niet zichtbaar, na 1916 is afgebroken om de doorgang te verbreden.

Aan de zuidzijde, vanaf de Koningstraat staan nog een rij interessante gebouwen die hier niet zichtbaar zijn. Dit wordt veroorzaakt doordat de twee meest rechtse gebouwen inspringend zijn.

De tweede van rechts, nr. 26 met de gaper boven de deur, was drogisterij De Gaper van dhr. Th.A. Hol, en stond op de hoek met de Noorderparklaan welke sinds 1945 de Prinsesselaan wordt genoemd. Na verbouwing in 1919 werd er een filiaal met winkel van de N.V. Melkinrichting "Velsen" gevestigd.
Het meest rechtse was in de jaren 30 het evangelisatiegebouw van het echtpaar Garms, dat ernaast woonde.
Beide panden zijn later afgebroken ter verbreding van de straat.

Zie ook: 12624, 12712, 12688, 14961
Plaats/dorp : Beverwijk
Buurtschap/wijk :
Adres : Zeestraat
Datering : ca. 1900
 
Fotograaf/uitgever   : Onbekend  
Naam (deel)collectie :
Collectie (fysiek) : Fotografie
Collectie (thema) :
Classificatie algemeen : Overzichtsfoto
Classificatie specifiek : Stadsgezicht Beverwijk
Bronvermelding :
Achterzijde afbeelding :
Afmetingen : L=14cm, B=9cm
Techn. type : Foto z/w
Techn. type aanvulling :
GPS coordinaten :
 

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 16 juli 2018