Beeldbank Museum Kennemerland
 → 
 →  [Object nr. 60624]
 

 
 

 
 

 

Uitgebreid zoeken

Object nr. : 60624
 
Titel : Ernstig verkeersongeval op de Zeestraat (23-04-1935)
 
Beschrijving : Het is twee uur in de vroege morgen als op dinsdag 23 april 1935, de dag na Pasen, een auto met zes inzittenden vanuit Amsterdam in Beverwijk aankomt. De inzittenden zijn jongelui die in Amsterdam uit zijn geweest. De wagen rijdt de Breestaat in en slaat links af naar de Zeestraat. Bij de Baanstraat gekomen stopt de wagen om twee inzittenden te laten uitstappen, waardoor deze waarschijnlijk ontsnappen aan het ongeluk dat in het verschiet ligt. De auto vervolgt zijn weg richting Wijk aan Zee. De snelheid is veel te hoog en in de bocht van de Zeeweg bij de kruising met de Groenelaan gaat het fout.
De wagen vliegt uit de bocht en komt met een harde klap tot stilstand tegen een boom nabij het toenmalige Hotel Parkzicht.
De auto wordt hierbij zwaar beschadigd en van de vier inzittenden raken er drie zwaar gewond. De bestuurder komt er goed van af met een kleine hoofdwond. Deze gegevens zijn ontleend aan het Haarlems Dagblad van 23-04-1935, waarin het ongeluk uitvoerig wordt beschreven. Het bewuste artikel is als bijlage gevoegd bij dezelfde foto onder nummer 60624 in onze beeldbank.
Op de foto kijken we vanuit de Zeestaat naar het kruispunt met de Groenelaan. Boven het dak van de auto zien we de grijze zijgevel van hotel Parkzicht. Ook het bovendeel van de serre van het hotel is nog net te zien.

"De auto behoorde toe aan Jan Slok. Jan had een broer Arie die bevriend was met G.P.M. Langendijk (voormalig raadslid van de gemeente Beverwijk) die net was uitgestapt. Jan was tegen een boom gereden die toen in de Zeestraat stonden. De familie Slok hadden een slagerij aan de Wijkerstraatweg in Velsen Noord ca 300 meter voorbij de spoorbomen aan de linkerkant. Later kwam daar slager Jan de Boer in. De foto stamt voor zover ik me de verhalen en foto uit het familie album kan herinneren uit het begin van de dertiger jaren."

Plaats/dorp : Beverwijk
Buurtschap/wijk : Beverwijk-Centrum
Adres :
Datering : ca. 1935
 
Fotograaf/uitgever   :
Naam (deel)collectie : Collectie Groot serie 4A
Collectie (fysiek) : Fotografie
Collectie (thema) : Verkeersongeluk
Classificatie algemeen : Straatbeeld
Classificatie specifiek : Verkeersongeval
Bronvermelding :
Achterzijde afbeelding : N.v.t.
Afmetingen : L=12cm, B=9cm
Techn. type : F: negatief glas zw/wt
Techn. type aanvulling : Digitaal bewerkt
GPS coordinaten :
 
 
Bijlage(n):

Vorige object   Volgende object

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 07 november 2023